Treballem la terra | Patrimoni Cultural. Generalitat de Catalunya

Agenda cultura educació

Fitxa Tècnica

  • P5
  • CI
  • CM
  • CS
1 hora
MUSEU D'HISTÒRIA DE CAMBRILS
977 794 528
0,50€/persona
NOVETAT

Treballem la terra

Per conèixer en profunditat i de primera mà els processos d'elaboració del vi i de l'oli, res millor que una visita al Museu Agrícola de Cambrils. Gràcies a la maquinària i les eines que trobareu exposades a l'antic celler de la Cooperativa, us endinsareu en aquest peculiar món. Per arrodonir la visita, al final podreu gaudir d'un tast d'oli.
 
El Museu Agrícola de Cambrils es troba situat dins d’un celler cooperatiu del 1920 i representa una clara aposta de la Cooperativa Agrícola de Cambrils per combinar cultura i desenvolupament econòmic. A més de l’edifici, que presenta arcs de cadena fets de maons provinents de les bòbiles locals, també podreu veure l’exposició permanent “L’elaboració de l’oli i del vi” i l’exposició temporal “Bernardí Martorell, un gran arquitecte del Modernisme”. L’edifici és catalogat Bé Cultural d’Interès Local.

comunicativa, lingüística i audiovisual, aprendre a aprendre, coneixement i la interacció amb el món físic, social i ciutadana

Inaugurat l’any 1998, aquest museu es troba a l’interior de l’antic celler modernista de la Cooperativa Agrícola de Cambrils construït l’any 1921 per Bernardí Martorell, deixeble de Gaudí.

L’exposició permanent “L’elaboració de l’oli i del vi”

La nau principal de l’antic celler cooperatiu de Cambrils està dedicada a mostrar, en el seu context, el procés d’elaboració del vi i de l’oli. A partir de les instal·lacions i de la maquinària original, tant en el procés artesanal com en l’industrial, i amb l’ajut de plafons explicatius, el visitant pot seguir pas a pas els successius estadis de l’elaboració de l’oli i del vi, des de l’arribada de la matèria primera fins a l’extracció final del producte. Al llarg del recorregut s’hi mostren els cups, una gran varietat de premses, molins, tines, botes i bocois per a l’emmagatzematge i transport, així com altres estris i maquinària que intervenen al llarg del procés productiu de l’oli i del vi.


Història de l'edifici

L’antic celler de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, es va inaugurar el 1921 gràcies a l’esforç de tots els associats del Sindicat Agrícola de Producció. L’arquitecte Bernardí Martorell va començar a dissenyar l’edifici el 1914, amb un estil clarament influït per l’obra de Gaudí. La situació, en un espai en pendent, permetia un estalvi energètic durant l’elaboració del vi, ja que la verema seguia tot el procés per decantació fins a arribar a ser most i emmagatzemar-se als cups i tines. L’edifici va estar actiu fins el 1993, quan es dissol la secció vitivinícola de la Cooperativa. Les obres de rehabilitació per esdevenir museu, iniciades l’any 1994 per la Cooperativa Agrícola, van comptar amb l’ajut de l’Ajuntament de Cambrils i la Diputació de Tarragona gràcies a la incorporació a la xarxa del Museu d’Història de Cambrils. La realització del projecte, inaugurat el 1998, va permetre l’adequació del celler cooperatiu com a Museu Agrícola de Cambrils i Agrobotiga de la Cooperativa, on es poden adquirir els productes elaborats pels propis pagesos cooperativistes. Especial menció mereix l’oli verge extra de la DO Siurana, producte estrella de la Cooperativa Agrícola de Cambrils.

Cerca més activitats